Voorbeelden van hellingen en taluds

Wanneer er in een beperkt aantal meters een flink hoogte verschil overbrugt moet worden ontstaat er in een groensituatie al snel een helling. Een voorbeeld van hellende situaties waar regelmatig plantenmatten op toegepast worden zijn de zijwanden van een fietstunnel. Beide aanrijdzijden worden afgewerkt als een mooi groen talud, die je dan de tunnel in geleiden.
Ook in de architectuur van bedrijfspanden zie je steeds vaker een groen talud terugkomen. Het talud dient als voet van het pand, de grond is tegen de wand van het pand aan gewerkt en zorgt voor een mooie vriendelijke overgang.
Oevers van sloot, gracht of water zijn over het algemeen lastig te onderhouden oppervlakken. Bodembedekkers kunnen ook aan een talud aangrenzend aan water een onderhoudsvriendelijk en verzorgde oplossing bieden.
Op begraafplaatsen vind je met plantenmatten groen bedekte urnenheuvels, met daarin meerdere urnenkamers. Naast deze voorbeelden van situaties zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waar onze bodembedekkers op toegepast worden.

Waarom plantenmatten op een talud of helling

Het gebruik van plantenmatten op deze een talud of helling komt door de volgende voordelen. Plantenmatten helpen namelijk het uitspoelen van de grond (gronderosie) van het talud te voorkomen. Net als op iedere andere situatie met Covergreen bodembedekkers heb je op een talud ook direct de gewenste uitstraling vanaf het eerste moment. Tevens is het met name op een schuine helling handig om het te voorzien van onderhoudsvriendelijk groen, gezien onderhoud op een helling altijd minder eenvoudig is om uit te voeren.

Waterretentie plantenmat

De absorberende werking van het substraat waar Covergreen op gekweekt is fungeert als tijdelijke waterbuffer. Het substraat kan regenwater op deze wijze geleidelijk afgeven aan de plant en het overtollige afvoeren in de ondergrond van het talud. De krachtige wortels van de door ons op matten geteelde vaste planten en heesters zorgen er voor dat de grond onder de matten door middel van de wortels gebonden wordt. De wortels brengen structuur aan in het talud en voorkomen zo het uitspoelen en verzakken van grond.

Tot welke hoek kunnen plantenmatten worden toegepast?

Met Covergreen plantenmatten is er op hellingen tot 50° veel mogelijk. Optionele grondpennen zorgen voor de eerste verankering direct na aanleg. Na ongeveer drie weken worden deze pennen overbodig, gezien de wortels dan gehecht zijn aan de ondergrond en de functie van de grondpennen meer dan overnemen.

Bijzonder geschikt voor hellende situaties zijn de volgende soorten: