shape

Droogtebestendige beplanting 

afbeelding toont de oplossing om hitte in steden te verminderen

Wat is het hitte eilandeffect? 

De zomers in Europa worden steeds warmer en droger. In steden kan de temperatuur wel 8°C hoger zijn dan op het platteland, aldus de European Environment Agency (EEA). Dit komt door veel beton, asfalt en te weinig groen, het zogenaamde “hitte-eilandeffect.” Door klimaatverandering worden de periodes van droogte steeds langer, wat een zware tol eist van tuinen en parken. Hierdoor is de vergroening van steden en het gebruik van droogtebestendige planten, steeds belangrijker wordt.   

 

Grafiek toont het eiland hitte effect

 

Hoe vergroening van steden het leven beter maakt

Gelukkig kan het vergroenen van steden een groot verschil maken. Groene zones, zoals parken, bloembakken en bomen, bieden natuurlijke schaduw en verkoeling. Planten koelen de omgeving af door water te verdampen, een proces dat “evapotranspiratie” wordt genoemd. Onderzoek laat zien dat vergroening van steden de temperatuur met 2-8°C kan verlagen, vooral tijdens warme zomers. Bovendien verbeteren planten de luchtkwaliteit en verhogen ze het welzijn van bewoners.  

 

 

Een oplossing voor droogte

Een slimme manier om hitte en droogte tegen te gaan, is door te kiezen voor planten die goed tegen deze extreme weersomstandigheden kunnen. Ze hebben minder water en verzorging nodig, waardoor ze onderhoudskosten verlagen. Daarnaast zorgen deze planten ervoor dat tuinen en parken er het hele jaar mooi uitzien, zelfs tijdens warme en droge periodes. 

 

Een van de beste keuze uit het Covergreen assortiment voor droogtebestendige beplanting is de Delosperma Cooperi (ook bekend als de IJsbloem). Deze plant staat bekend om zijn sterke eigenschappen en opvallende paarse bloemen. De Delosperma is een vetplant die van nature gewend is aan droge omstandigheden en hoge temperaturen. Hij heeft weinig water nodig en bloeit van het voorjaar tot de herfst, wat zorgt voor een langdurige kleur in de tuin of op een talud. 

 

afbeelding met daarop de Covergreen Delosperma Cooperi plantenmat

Kenmerken van de Delosperma Cooperi

  • Droogtebestendig: Heeft weinig water nodig en blijft zelfs in droge periodes mooi. 
  • Hittebestendig: Kan temperaturen van boven de 30°C goed aan, ideaal voor warme zomers. 
  • Weinig onderhoud: Dichte plantenmat waardoor hij de bodem beschermt en onkruid tegenhoudt. 
  • Kleurrijke bloei: De paarse bloemen geven direct kleur en leven aan elke groene ruimte. 

 

De toenemende hitte en droogte in Europa vragen om slimme oplossingen voor onze tuinen en steden. Door te kiezen voor vergroening van steden en het aanleggen van droogtebestendige planten, kunnen we de temperatuur in steden verlagen en de luchtkwaliteit verbeteren.  

 

Wil je meer weten over het vergroenen van stedelijk gebied? Neem contact met ons op voor advies! 

 

Bron: 

European Environment Agency’s home page 

Terug naar overzicht
1 2 3
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!