Groendaken worden steeds bekender, waarbij Sedum de meest bekende plantenmat is. We merken bij Covergreen echter ook dat er steeds meer vraag komt naar onze andere plantenmatten, die ook eenvoudig op een daktuin kunnen worden geplaatst. Hiermee komen we tegemoet aan de behoefte aan variatie en andere planten op hun vegetatiedak. Deze afwisseling stimuleert tevens de biodiversiteit in steden.
Een daktuin of groendak is te onderscheiden in twee varianten: een extensief groendak en intensief groendak.
Een extensieve daktuin is de lichtgewicht variant en benodigt weinig ondergrond. Deze groendaken geven ook qua opbouw het minste gewicht voor uw dakconstructie. Extensieve daktuinen hebben een beperktere keuze qua beplantingsmogelijkheden, maar de Sedum groendak dakbedekking en de kleurrijke Delosperma Cooperi (IJsbloem) plantenmatten van Covergreen zijn hierin een oplossing. Onze kant-en-klaar bodembedekkers hebben maximaal een substraatdikte nodig van 15 cm, en bedragen volledig met regenwater verzadigd plus een dik pak sneeuw maximaal 250 kg per m². Wilt u weten of uw dak geschikt is voor een groendak, raadpleeg dan uw bouwbedrijf of bouwkundig expert. Een reeds aanwezige laag grind op het dak is een gunstige indicator dat de constructie op een hogere daklast is berekend.
Op intensieve groendaken zijn de mogelijkheden qua groen bijna onbeperkt. Hierbij is het zelfs mogelijk om bomen te planten of gazons en bijvoorbeeld looppaden aan te leggen. Hiermee kan een dak ineens de beleving van een klein park geven. Zoals u wellicht zult begrijpen is hier een dikkere substraatlaag voor nodig, waardoor een dak een grotere buffercapaciteit voor wortels krijgt. Wanneer andere plantenmatten geschikt zijn voor een intensief dak lees je hier.
De kant-en-klaar plantenmatten van Covergreen kunnen op beide typen daktuinen worden toegepast. Een substraatlaag van 15 cm onder de plantenmatten is optimaal, maar dunnere substraatlagen zijn ook realistisch. Bij een dunnere substraatlaag moet men er wel rekening mee houden, dat de daktuin in droge periodes extra aandacht vraagt. Ook is de buffering van meststoffen bij een dikkere substraatlaag beter en zal er minder uitspoel plaatsvinden.
Een daktuin draagt in stedelijk gebied bij aan de biodiversiteit. Bloeiende planten zijn een belangrijke voedingsbron voor insecten. Insecten halen de nectar uit de bloemen, planten gebruiken de insecten om het eigen stuifmeel over te brengen naar ander soortgenoten en om zelf ook vreemd stuifmeel bij hun stamper te krijgen. Daarmee kunnen ze na deze bevruchting genetisch nieuwe planten laten ontstaan. Insecten vormen weer een belangrijke voedselbron voor vogels waardoor de leefruimte voor hen ook aanzienlijk wordt vergroot.
De laatste jaren merken we dat regenbuien intensiever worden, tegelijkertijd kan dit regenwater door alle verharding in stedelijk gebied slecht in de bodem dringen. Hierdoor moeten enorme hoeveelheden water door het rioolstelsel worden afgevoerd. Voor gemeenten is de capaciteit om regenwater tijdens extreme regenval te bufferen van groot belang, zodat hiermee het riool ontlast kan worden. Groene daken helpen mee door regenwater van plensbuien tijdelijk op te vangen. Een groendak vormt een soort “spons”, waardoor het overtollige water pas later gedoseerd vrij komt.
Groen zorgt dat de piektemperaturen in steden in de zomer minder hoog oplopen. Groen houdt warmte niet vast zoals dat bij beton, asfalt en metalen het geval is. Daarboven op helpen groendaken het gebouw beter te isoleren. Deze isolerende werking helpt niet alleen bij temperatuur maar ook bij het dempen van geluid, zowel van binnen als van buiten.
Fijnstof
Sedumdaken staan erom bekend fijnstof op te vangen. Wist u dat de Hedera en Waldsteinia plantenmat nog meer fijnstof opvangen dan de Sedum plantenmat? Wanneer het fijnstof het voornaamste doel is om voor een groendak te keizen, dan is de Covergreen Hedera of Covergreen Waldsteinia een betere keuze. Deze planten helpen optimaal om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. In tegenstelling tot mensen, dieren en bijvoorbeeld motoren die zuurstof nodig hebben, zetten planten met behulp van fotosynthese in de bladgroenkorrels CO2 weer om naar zuurstof, waardoor ze een belangrijk onderdeel zijn in de CO2 reductie.
Ben je op zoek naar meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op of chat met een van onze medewerkers, we helpen je graag verder.
Terug naar overzichtWij staan u graag te woord.
T +31 (0) 548-365 071 E info@covergreen.nl vraag en antwoordCopyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework