Op zoek naar een groenblijvende bodembedekker? Houd je net als wij van een tuin met daarin het hele jaar kleur en groenblijvende beplanting? Geen troosteloze en kale tuin in de winter en herfst? Dat komt goed uit! We hebben namelijk een ruim assortiment met groenblijvende bodembedekkers. Hieronder alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.
Welke bodembedekker is groenblijvend?
Welke bodembedekkers zijn niet groenblijvend?
Waar moet ik op letten bij groenblijvende bodembedekkers?
Wintergroen slaat niet direct op de kleur groen, wat veel mensen soms wel denken. Groenblijvend betekent dat de plant, heester of boom in de winter zijn blad behoudt. Dit betekent overigens niet dat deze planten nooit een blad verliezen, maar dat ze niet al hun blad in één periode laten vallen (waardoor ze helemaal kaal zijn) .
De meeste groenblijvende planten zullen hun blad geleidelijk vervangen, het behouden van de bladeren bij groenblijvende planten varieert van één jaar tot wel 45 jaar bij sommige naaldbomen. Over het algemeen worden bij de meeste planten de bladeren binnen vijf jaar verjongt.
We beperken ons hier tot ons eigen assortiment met groenblijvende bodembedekkers. Op twee uitzonderingen na is het Covergreen assortiment groenblijvend.
De Maagdenpalm (Vinca minor) plantenmat is een mooi laag groeiende plant die een altijd groene ‘deken’ vormt die de bodem bedekt. Over het algemeen bloeit de Maagdenpalm in het voorjaar rond april – mei en mogelijk nog in het najaar, de bloemen hebben een grote van ongeveer 2 cm. De bodembedekker is goed winterhard. De wit bloeiende Vinca minor ‘Alba’ en de paars/rood bloeiende Vinca minor ‘Atropurpurea’ verschillen hoofdzakelijk in de bloeikleur van de blauwbloeiende Vinca minor.
De Waldsteinia ternata is ook een groenblijvende en dus bladhoudende bodembedekker. Op het eerste gezicht heeft hij iets weg van een aardbeienplant. In het voorjaar en de zomer heeft het een mooi frisgroen blad. Richting de herfst wordt het blad donkerder groen. In de winter is het blad nog gedeeltelijk groen met her en der een oranje/geel blad.
In het volgend voorjaar maakt het oude verkleurde plaats voor een nieuw fris groen. De Waldsteinia verjongt zichzelf op deze wijze. Door het nieuwe blad krijgt het oude blad geen zonlicht meer en sterft hierdoor af. De bloeikleur van de Waldsteinia is geel.
De Hedera helix ‘Woerner’ (Klimop) is een sterke groenblijvende bodembedekker uit het Covergreen assortiment. Hij vormt ranken waaraan het hartvormige donkergroene bladeren vormt. Bladeren vallen pas af wanneer het nieuwe ranken de oude overgroeien en daardoor geen licht meer krijgen. In de winterperiode is de Hedera donkerder groen dan in het voorjaar, waar het mooi lichtgroen blad heeft.
Sedum plantenmatten en cassettes zijn goed winterhard en behouden hun dikke blad. In de winterperiode en droge periodes zie je dat de Sedum plantenmat over het algemeen een wat rode gloed krijgen. Bij meer vocht in combinatie met een groeizame temperatuur, kleurt dit weer groen bij. Sedum slaat vocht op in het blad om hiermee koude en droge periodes te overbruggen. Doordat Sedum uit een mix van verschillende Sedum-soorten bestaat, zie je op de plantenmat en de Sedum cassette meerdere bloeikleuren terug in het groeiseizoen (april t/m september).
Ook bij de niet groenblijvende planten beperken we ons tot het Covergreen assortiment.
De Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ (Ooievaarsbek) kleurt in de herfst mooi in herfstkleuren, variërend van rood, oranje en geel. Tijdens de winter houdt de Geranium het blad in herfstkleuren nog grotendeels bij zich en creëert daarmee de laatste sierwaarde. Aan het einde van de winter is dit oude loof volledig afgestorven en kan het verwijdert worden. Vanaf het voorjaar vormt de Geranium weer mooie nieuwe uitlopers waar eerst kleine groene bladeren aanzitten. Het maken van knoppen volgt al snel op dit nieuwe blad en rond mei zijn daardoor alweer de eerste witte/roze bloemen te zien.
De tweede niet groenblijvende bodembedekker uit ons assortiment is Kattenkruid (Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’). Het loof van Kattenkruid verdort in de winter. Aan het einde van de winter kun je dit oude loof het best afknippen op ongeveer 5 cm boven de grond. Nieuwe uitlopers krijgen dan in het voorjaar goed de ruimte. De eerste paarse bloei zal rond juni plaatsvinden.
Om een goed antwoord te geven op deze vraag is het goed om te weten, waarom sommige planten blad verliezen. Planten verliezen hun blad om winter- of droogteperiodes te overbruggen. De meeste groenblijvende planten vind je dan ook in warme en vochtige klimaten. In warme gebieden met droge periodes komen zowel groenblijvende als bladverliezende planten voor.
In gematigde klimaten zoals het Nederlandse, heb je over het algemeen meer bladverliezende planten. Groenblijvende planten verdragen meestal geen temperaturen onder -25 °C. Je kunt constateren dat groenblijvende planten niet zo goed als bladverliezende planten tegen extreme kou en aanhoudende droogte kunnen.
Extreme kou is een factor die niet te beïnvloeden is, al vormen de Nederlandse winters geen probleem voor veel groenblijvende planten. Voldoende vocht tijdens lange droogteperiodes is dan ook het voornaamste waar je op moet letten bij groenblijvende planten in Nederland. Bij onze groenblijvende bodembedekkers moet je tijdens aanhoudende droogte letten dat er voldoende vocht in de bodem aanwezig blijft. Dit kun je doen door eventueel handmatig water te geven.
Groenblijvend en wintergroen zijn synoniemen van elkaar. Een wintergroene bodembedekker is net als een groenblijvende bodemdekker niet bladverliezend in de wintermaanden. Voor wintergroene bodembedekkers geld dan ook dezelfde opsomming uit ons assortiment bodembedekkers.
Wel is er een verschil met winterharde bodembedekkers. Hier hebben we een uitgebreid artikel overgeschreven. Je kunt hem lezen bij een klik of druk op de link.
Wanneer de bodem is geëgaliseerd en is voorbereid (bekijk hier het legadvies) kunnen Covergreen plantenmatten snel gelegd worden. Bodembedekkende plantenmatten leg je eenvoudig, ze zijn 57×38 cm groot en wegen ongeveer 4 kg, waardoor ze goed hanteerbaar zijn. Covergreen Bodembedekkers plant je niet in de grond maar leg je er bovenop. De wortels zoeken na het leggen zelf hun weg in de ondergrond.
Met de bodembedekkers van Covergreen kunnen we een groenblijvende bodembedekker bieden, maar buiten dat het groen blijft is het ook direct groen. Doordat we de bodembedekker volgroeit en in plantenmatten aanleveren, heb je direct een volledig dekkende en groene tuin. Kant-en-klaar en makkelijk te leggen.
Zijn groenblijvende bodembedekkers iets wat jouw tuin nodig heeft? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven welke bodembedekker je wilt en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.
Terug naar overzichtCopyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework