shape

Groene dakbedekking aanleggen

Covergreen sedum ready-to-use

Groene dakbedekking aanleggen gebeurt steeds meer en wordt steeds meer gestimuleerd. Niet gek: een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook veel voordelen. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat.

 

 

Inhoud

Wat is Sedum?

Wat is een groene dakbedekking?

     Kant-en-klare Sedum dakcassette

Waarom groene dakbedekking?

     Geld besparen

     Regenwateropvang

     Schonere lucht

     Fijnere leefomgeving

     Co2-reductie

Hoe maak je een groen dak?

Wanneer Sedumdak aanleggen?

Kan op mijn dak Sedum of groene dakbedekking?

     Constructie

     Helling

      Is het materiaal van mijn dakbedekking geschikt voor een groendak?

 

 

Wat is Sedum?

Sedum en groendaken zijn bijna onafscheidelijk van elkaar. Het is een vetplant die erg geschikt is voor op een dak, waar maar beperkt vocht en voeding aanwezig kunnen zijn. Sedum heb je in honderden soorten. En het zijn allemaal planten die hun vocht in de bladeren opslaan. Ze komen van origine dan ook vaak in droge en koude gebieden voor. Ze kunnen droogteperiodes met hun watervoorraad in hun blad goed overbruggen, wat erg bruikbaar is in deze gebieden. Deze eigenschappen maken Sedum dan ook erg geschikt voor een zorgeloos groen dak.

 

 

Wat is een groene dakbedekking?

Naast de Sedum plant is voor een groene dakbedekking een goede ondergrond en afwatering van groot belang. Om op een dak te kunnen leven, heeft Sedum een voedingsbodem nodig. Een voedingsbodem wordt ook wel substraat genoemd. Onder dit substraat zit een drainagelaag voor een goede afwatering en een kleine waterbuffer. De drainerende functie is cruciaal: wanneer deze niet goed werkt, kan dit zorgen voor een overbelaste constructie met alle gevolgen van dien. Ook de kleine waterbuffer is van belang: zodat de Sedum in periodes met minder regen niet direct uitdroogt.

 

Kant-en-klare Sedum dakcassette

In onze Sedum dakcassette is deze opbouw van drainagelaag, substraat en de Sedum plantenmat samengevoegd in één kant-en-klaar product. Hierdoor hoef je geen verschillende materialen te bestellen. Tevens zorgt dit ervoor, dat je je geen zorgen hoeft te maken of je de opbouw wel goed installeert. Ook wanneer je later onverwacht bij je dak moet, kun je cassettes er weer gemakkelijk af halen. En later terugplaatsen, zonder dat je nieuwe materialen hoeft te bestellen.

 

 

Waarom groene dakbedekking?

Groene dakbedekking heeft veel voordelen. Als mensen hebben wij de laatste eeuwen steeds meer groen afgebroken, om er vervolgens stenen voor terug te plaatsen. Groen heeft daardoor steeds minder ruimte over, met name in dichtbevolkte gebieden. Als je de satellietbeelden van Google Maps bekijkt, zie je de steden als grijze vlekken op de kaart, tussen het groene landelijke gebied. De steden zijn bedekt met beton, asfalt, dakpannen en dakleer.

 

Logische materialen voor een goede infrastructuur en veilige huisvesting, maar minder logisch voor regenwateropvang, CO2-reductie, opvangen van fijnstof, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Hieronder belichten we de voordelen van een groene dakbedekking

 

Geld besparen

Groene dakbedekking is een uitstekende isolatie voor je kantoor of huis. Hierdoor is de ruimte in de zomer koeler en in de winter warmer. Je bent hierdoor minder geld kwijt aan het verwarmen of koelen van deze ruimtes.

 

De overheid heeft afgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het aanleggen van groendaken en groene dakbedekking kan hier een behoorlijke steen aan bijdragen. Veel gemeenten ondersteunen het aanleggen van vegetatiedaken al door het verstrekken van een aantrekkelijke subsidie.

 

Regenwateropvang

Een groene dakbedekking vangt regenwater op. De grond die onder de planten van de groene dakbedekking zit werkt als een spons. Het houdt water vast bij regenval en geeft water af aan de plant bij droogte. Bij veel regenval voert het een deel water vertraagd af, wat een piekbelasting voor het riool voorkomt. En het laat de rest opnemen door de plant en verdampen naar de atmosfeer.

 

Schonere lucht

Groene daken zorgt voor een schonere lucht, door voor meer zuurstof te zorgen en door fijnstof op te vangen. Fijnstof zijn zwevende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Fijnstof wordt gezien als luchtvervuiling, omdat uit onderzoek blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid. Het schaadt de longen en luchtwegen en wordt in verband gebracht met hart en vaatziekten.

 

Roetdelen in fijnstof komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen en de industrie. Ongeveer 75 procent van de totale hoeveelheid fijnstof komt door de mens. In de natuur zelf is ook fijnstof aanwezig, denk aan: Saharazand, bodemstof, vulkanische as en zelfs zeezout kan worden beschouwt als fijnstof.

 

Groene dakbedekking kan ervoor zorgen dat fijnstof door een plant wordt vastgehouden. Fijnstof wordt niet opgenomen in de bladeren, maar slaat neer op de bladeren en takken. Het blijft ‘plakken’, waarna het bij regen ervan afspoelt en in de bodem komt. Als fijnstof langs een ruwe of plakkerige oppervlak komt, wordt de luchtstroom beïnvloed en valt het neer. Beharing van het bladoppervlak vergroot het vasthouden van fijnstof aanzienlijk.

 

Groenblijvende bodembedekkers hebben het hele jaar effect of het vangen van fijnstof. De groene dakbedekking die wij aanbieden is wintergroen en heeft dus optimaal effect in het vangen van fijnstof. De meest voor de hand liggende keus is de Sedum dakcassette. Maar wanneer er ruimte is voor een intensief groendak, is de Hedera (klimop) een erg goede keus.

 

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de Hedera één van de meest effectieve planten is voor het opvangen van fijnstof. De aan de onderzijde erg fijnbehaarde bladeren binden de fijnstof uit de lucht goed aan zich vast.

 

Fijnere leefomgeving

Biodiversiteit is de diversiteit van leven die aanwezig is in je tuin en omgeving. Denk hierbij aan bodemleven, planten, insecten, dieren en schimmels. Dit leven zorgt er niet alleen voor dat er meer te zien is in je tuin. Maar ook dat de planten in je tuin beter en completer groeit. Wanneer je één van deze dingen graag in je omgeving ziet, is het nodig om juist een andere in je omgeving te brengen.

 

Stel je wilt graag meer vogels rond je huis, dan is het belangrijk dat je je realiseert hoe vogels zich voeden. Dit kunnen bijvoorbeeld insecten, zaden of vruchten zijn. In stedelijk gebied moet je dit dan gaan faciliteren, omdat deze elementen niet aanwezig zijn. Breng planten aan die insecten aantrekken of vruchten dragen, waarmee vogels zich weer kunnen voeden. Iedere schakel is van belang voor het succes van de andere schakel uit de keten.

 

In ons assortiment vind je veel soorten die bloeien, waarmee ze veel insecten kunnen aantrekken. Kattenkruid (Nepeta) en Geranium (Ooievaarsbek) trekken veel hommels en bijen aan. Bij groene dakbedekking kun je denken aan de Sedum dakcassette. Deze cassettes bestaan uit een mix verschillende Sedum-soorten die op verschillende tijden bloeit. Zo heb je meerdere periodes in het jaar bloei en voeding voor dieren. Ook zorgen deze dakplanten er samen met de grond voor dat insecten bescherming kunnen zoeken en hierin kunnen leven.

 

Meer leven in je tuin zorgt voor een fijne en leuke leefomgeving. Leven in de tuin. Mooie vlinders, eekhoorns, vogels, enz. Lekker ontspannen in de buitenlucht. Wat in onze hectische erg belangrijk is. De aanblik van een groene dakbedekking en leven in de tuin zal in de ochtend bij het openen van de gordijnen al bijdragen aan een goed begin van de dag!

 

Co2-reductie

Waarom willen we CO2  reduceren? De aarde ontvangt energie en warmte van de zon. Om de temperatuur op aarde in evenwicht te houden, moet de aarde even veel energie weer terug stralen. Van CO2  is bekend dat het de warmtestraling van de aarde gedeeltelijk absorbeert en zorgt dat de aarde moeilijker energie kan terug stralen naar het heelal. Waardoor het hier op aarde steeds warmer wordt, het broeikaseffect.

 

Doordat we fossiele brandstoffen verbranden zoals steenkool, aardolie en aardgas komt de hierin opgeslagen koolstofdioxide (CO2) extra in de atmosfeer vrij. Waardoor er steeds meer warmte geabsorbeerd wordt. Door fotosynthese zetten planten en bomen CO2 om in zuurstof. Met bomen en planten is het proces dus weer om te keren. Maar in plaats van meer bomen en planten hebben we de laatste eeuwen met verstedelijking er juist voor gezorgd dat er minder groen is. Waardoor er nog meer CO2 in de atmosfeer achter blijft.

 

We hebben dus behoefte aan minder CO2 om het broeikaseffect te verkleinen en opwarming van de aarde tegen te gaan. Er zijn twee oplossingen:

  1. minder CO2-uitstoten
  2. meer CO2 compenseren en opslaan in planten

 

Met name in dat laatste kunnen wij als Covergreen wat betekenen. Dit doen we met onze bodembedekkers, waarmee te veel onderhoud geen belemmering hoeft te zijn om voor groen te kiezen in je tuin in plaats van verhardingen. Een tweede plek waar veel mogelijkheden om extra groen te plaatsen en CO2 te reduceren zijn de daken.

 

Groene dakbedekking zet CO2 om in zuurstof. Hiervoor bieden wij oplossingen aan, de kant-en-klare Sedum dakcassette is de meest gebruikte oplossing. Daarnaast kunnen op de daktuinen waar er meer ondergrond gebruikt wordt, onze bodembedekkers goed toegepast worden (project van project ito toren Wencop).

 

 

Hoe maak je een groen dak?

  1. Zorg tijdens het maken van groene dakbedekking voor een veilige werkomgeving. Je werkt op hoogte en het kan vervelend uitpakken wanneer je de eigen veiligheid niet in acht neemt.
  2. Veeg voor je begint het dak schoon, zodat er geen scherpe delen meer liggen die de dakbedekking kunnen beschadiggen.
  3. Voor het leggen kun je een antiworteldoek als extra bescherming onder de groene dakbedekking. Let op dat je dit niet over de afvoer legt, zodat het overtollige regenwater wel weg kan lopen.
  4. Bescherm de afvoer tegen verstopping met een daarvoor bestemd rooster en omring deze met een grove fractie grind.
  5. Begin met het leggen van de cassettes. Het is handig om eerst twee zijden in een haakse hoek te leggen. Maak een mooie verdeling en eindig in hele bakken, zorg voor een gelijke verdeling van de randen die later met een grove fractie opgevuld kunnen worden. Leg vervolgens alle bakken strak aan elkaar tot dat het vlak gevuld is.
  6. Het is aan te bevelen dat er aan de randen van het dak wat ruimte overblijft rondom de cassettes. Deze ruimte kan met een grove fractie grind opgevuld worden. Deze grindrand zorgt naast afwatering altijd voor een goede afwatering.

 

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op of begin een chat met een van onze medewerkers. We denken met je mee en zorgen voor een passende oplossing.

 

 

Wanneer Sedumdak aanleggen?

Een Sedumdak kan het hele jaar worden aangelegd. Als Covergreen bieden we het kant-en-klare Sedum cassettesysteem aan. De cassette kun je zien als een pot rondom een plant. Het plaatsen van deze cassettes op een dak komt neer op verplaatsen van de pot. Er verandert eigenlijk niets met de wortels en de plant zelf. Dat maakt het seizoen van plaatsen een stuk minder spannend.

 

Wel is het zo dat de cassettes bij ons van de kwekerij komen, waar ze optimaal verzorgd worden. Op het dak moeten ze vaak met minder aandacht zelf verder groeien, in de lente en herfst is deze overgang voor de plant het minst merkbaar. Dit maakt deze seizoenen optimaal.

 

We bieden ook losse systemen aan, waar geen bakken worden gebruikt. Hier gebruiken we een opbouw met een drainage noppenmat, substraat en losse Sedum matten. Hierbij is het seizoen wel een factor om rekening mee te houden. De op het substraat geplaatste Sedum plantenmatten moeten nog wortelen in het in het substraat. Hierdoor hebben ze een groter groeimedium en zijn ze minder afhankelijk van weersinvloeden. Het wortelen in de substraat laag kan het best in een groeizame periode met voldoende vocht.

 

Wil je hier meer advies over? Neem dan contact met ons op of stuur ons een whatsapp-berichtje.

 

 

Kan op mijn dak Sedum of groene dakbedekking?

De wens voor een groene dakbedekking is goed, alleen moet je wel kijken of het in jouw situatie ook een realistische is. Vraag je de volgende dingen af: is mijn constructie geschikt voor een groen dak? Is mijn helling ook geschikt voor een groendak? Is mijn dakbedekking geschikt om er een groendak van te maken?

 

Constructie

Uw constructie moet een gewicht aan kunnen van 75kg per m². Wanneer er op dit moment of vroeger een laag grind heeft gelegen op het dak, is dit vaak al een goede indicator dat het dak een groene dakbedekking aan kan. Wij adviseren altijd om de bouwtekening er op na te slaan. Wanneer er geen gegevens of bouwtekening is, vraag dan je aannemer of bouwkundig tekenaar welke dakbelasting je constructie aankan of raadpleeg je gemeente.

 

Helling

De hellinghoek waarop Sedum dak cassettes kunnen worden toegepast is maximaal 15 graden. Daarboven is de kans op afschuiven van Sedum cassettes aanwezig.

 

Is het materiaal van mijn dakbedekking geschikt voor een groendak?

Een dakbedekking van Beton, EPDM of bitumen is geschikt om er een groendak bovenop te plaatsen. Let bij EPDM of bitumen altijd op de staat van het dak en het dakbedekkingsmateriaal. Zijn er beschadigingen of tekenen van poreusheid van het materiaal? Een dakbedekking met een leeftijd van onder de 10 jaar wordt aanbevolen. Niet geschikt zijn over het algemeen: dakpannendaken, sandwichpanelen en golfplaten.

 

Is groene dakbedekking iets wat jouw tuin nodig heeft? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven wat en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

Terug naar overzicht
1 2 3 4
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!