shape

Wateroverlast in de tuin

Wateroverlast in de tuin, het is iets waar we steeds vaker meemaken. Het valt niet te ontkennen dat we steeds extremere weersomstandigheden krijgen. Periodes van lange droogte worden afgewisseld met extreme regenval. Er valt zoveel regen dat de rioleringen overbelast worden. Hier kun je iets aan doen in de inrichting van je tuin. In dit artikel geven we je een aantal tips.

 

Inhoud

Steeds meer hevige neerslag

     Vergrijzing tuin

     Omgaan met hevige neerslag

Oplossing 1: water opslaan

     Regenton

     Vijver/fontein

Oplossing 2: meer groen in de tuin

     Bodembedekkers nemen water op

     Waterdoorlatende antiworteldoek

     Groen op het dak

Oplossing 3: water infiltreren en reguleren

     Plantenmatten infiltreren water

     Waterdoorlatendende tegels en stenen

     Infiltratiekratten

We denken graag met je mee

 

Steeds meer hevige neerslag

Het is een bekend fenomeen de afgelopen jaren: er valt steeds meer neerslag in een keer. Vaak zoveel in één keer dat de bodem het water niet kan verwerken, met wateroverlast als gevolg. Tuinen lopen vol en blijven onder water staan. In slechte gevallen stroomt dit water de huiskamer of de kelder in. Dan loopt de schade snel hoog op.

 

Vergrijzing tuin

Naast hevige neerslag is er een andere oorzaak van wateroverlast. We gaan namelijk steeds vaker voor een grijze tuin. Tuinen die worden volgestopt met tegels en stenen. Omdat dit lekker makkelijk is en de tuin zo weinig onderhoud heeft. Hierdoor trekt het water veel minder goed weg. Als er vervolgens ook nog geen rekening met afwatering wordt gehouden, creëer je je eigen zwembad.

 

Omgaan met hevige neerslag

We kunnen helaas niet direct de neerslag beïnvloeden. We hebben wel zelf in de hand hoe we met de regen omgaan. Je kunt er in de inrichting van je tuin namelijk rekening mee houden. Hieronder geven we een aantal oplossingen. En we geven je ook nog eens oplossingen die niet ten koste gaan van een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo blijft de onderhoud beperkt en kun je je tijd besteden aan leuke dingen.

 

Oplossing 1: water opslaan

Een goede oplossing is om het regenwater dat valt op te slaan. Zo heb je een afvoering van het water, waardoor het riool ontlast wordt. Daarnaast gebruik je het regenwater op een duurzame manier: wanneer het weer nodig is. Zo voorkom je ook dat je veel minder snel met een watertekort komt te zitten en je veel minder kraanwater verbruikt.

 

Regenton

Je kunt regenwater opslaan met een aantal hulpmiddelen. De meest voor de hand liggende is een regenton. Hier kun je je waterafvoering (regenpijp) op aansluiten. Deze regentonnen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Niet alleen maar de ronde blauwe tonnen. Je hebt zelfs special schuttingen waar regentonnen in verwerkt zitten. Dan sla je regen op in je schutting, cool toch?!

 

Vijver/fontein

Een andere handig manier om water op te slaan is om een vijver of fontein in je tuin te (laten) zetten. Hier kun je je waterafvoer ook op uit laten komen. Je kunt ervoor kiezen om hier nog wat vissen in te laten zwemmen. Je bent met een vijver of fontein in ieder geval verzekerd van bezoek van de vogeltjes, die even komen drinken of afkoelen. Een erg leuk gezicht!

 

Oplossing 2: meer groen in de tuin

Een andere oplossing is om meer groen aan te brengen in de tuin. Water kan zo in de bodem trekken en blijft niet op de oppervlakte staan. De meeste mensen associëren meer groen met meer onderhoud. Maar dit hoeft zeker niet. Hieronder een aantal onderhoudsvriendelijke oplossingen om je tuin te vergroenen.

 

Lees meer over oplossingen voor een onderhoudsvriendelijke tuin

 

Bodembedekkers nemen water op

Met bodembedekkers creëer je meer groen in je tuin. Samen met de bloei geven ze een erg mooie uitstraling aan je tuin. Ook nemen ze veel water op en geven ze zuurstof af. Normale stekjes bodembedekkers duren lang (soms wel jaren) om de gehele gewenste oppervlakte bedekken. Naast de lelijke kale plekken, kan hier onkruid groeien. Niet bepaald onderhoudsvriendelijk dus.

 

Vandaar dat wij onze bodembedekker kant-en-klaar in speciale plantenmatten aanleveren. Je hebt direct een volgroeid, groen en bedekkend resultaat. De plantenmatten hebben daarnaast een onkruidwerende functie. Waardoor je veel minder last hebt van onkruid.

 

Bekijk ons assortiment bodembedekkers

 

Waterdoorlatende antiworteldoek

Door groen aan te brengen, zorg je ervoor dat water de bodem in kan trekken. Je kunt het onderhoud aanzienlijk verminderen door onder een gazon of planten een antiworteldoek te plaatsen. Zo wordt het onkruid zoveel mogelijk geweerd en heb je hier aanzienlijk minder last van. Kies dan wel voor de waterdoorlatende variant, zodat het water gewoon de bodem in kan trekken.

 

Een gazon moet je natuurlijk maaien, dit is onderhoud. Tips om dit te verminderen zijn om te kiezen voor speciaal graszoden of -zaad dat veel minder snel groeit dan normaal gras. Langzamere groei zorgt ervoor dat je minder hoeft te maaien. Wil je helemaal niet maaien? Kies dan voor kunstgras.

 

Groen op het dak

Ook je dak kan helpen bij de afvoer van regenwater: door er Sedum op aan te brengen. Sedum zorgt ervoor dat water wordt opgenomen en er veel minder water het riool in loopt. Zo wordt het riool niet overbelast. Nog een groot voordeel: een groen dak is een geweldig isolatie!

 

Ook onze Sedum leveren we kant en klaar. In speciale cassettes. Zo is het erg eenvoudig om aan te brengen. Ook zorgen de cassettes voor een extra waterbufferend vermogen. Zodat de waterafvoer nog beter gereguleerd wordt. Water wordt opgeslagen en langzaam door het Sedum opgenomen.

 

Lees meer over Sedum dakbedekking

 

Oplossing 3: water infiltreren en reguleren

Als laatste oplossing vertellen we je over het reguleren en infiltreren van water. Zo geef je het regenwater een kans om ergens naar toe te gaan om het vervolgens af te voeren in de bodem. Hieronder de opties.

 

Plantenmatten infiltreren water

Groen neemt water op, zo ook onze bodembedekkers. Onze speciale plantenmatten bufferen dit water ook nog eens. Water wordt opgenomen om het daarna langzaam weer af te geven aan de bodembedekkers. Dit betekent ook dat het water de diepere laag van de bodem bereikt en de wortels/planten beter worden voorzien van water. Het water wordt als het ware vertraagd afgegeven aan de ondergrond. Hierdoor wordt voorkomen dat het oppervlak onder water komt te staan.

 

Lees meer over de voordelen van onze plantenmatten

 

Waterdoorlatendende tegels en stenen

Voor looppaden en zitgedeeltes kan het zeker handig zijn om tegels of stenen aan te brengen. Bij deze producten kun je er echter ook voor kiezen om waterdoorlatende varianten te kiezen. Of om te kiezen voor een waterdoorlatende voegmortel tussen de stenen/tegels. Heb je daar geen trek in, kies er dan voor om watergoten aan te (laten) brengen. Dan loopt het water via deze manier weg.

 

Infiltratiekratten

Deze watergoten kun je prima aansluiten op speciale infiltratiekratten. Dit zijn speciale opvangtanks die je onder de tuin plaatst. Water loopt de kratten in en wordt geleidelijk aan de bodem gegeven. Zo ontlast je het riool en zorg je voor een waterbuffer onder je tuin.

 

We denken graag met je mee

Zoals je kunt lezen, kun je genoeg doen om beter om te gaan met hevige regenval. Zodat jij geen wateroverlast in je tuin hebt. Heb je hier vragen over of wil je graag dat er iemand met je mee denkt? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder! Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

Terug naar overzicht
3 4 5 6 7
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!